Back

Implementat de către

IRCEM

Durată

01.07.2019-31.08.2020

Buget

25235 EURO

Implementat de către

IRCEM

Durată

01.07.2019-31.08.2020

Buget

25235 EURO

Finanțator

Erasmus +
 
 

IRCEM implementează proiectul ACT4SPC

                                                                                             

Institutul pentru Cercetări în Economie Circulară şi Mediu “Ernest Lupan” are deosebită plăcere să vă invite la evenimentul: ACT4SCP- ACT FOR SUSTAINABLE CONSUMPTION
AND PRODUCTION IN THE CONTEXT OF CIRCULAR ECONOMY IN LINE WITH SUSTAINABLE DEVELOPMENT GOALS.

Evenimentul va avea loc în perioada 16-26.10.2019 în comună Moldovenești şi face parte din proiectul “Erasmus +”.

 

Scopul proiectului

Responsabilizarea tinerilor pentru a folosi noi metode de utilizare a deşeurilor din perspectiva economiei circulare, contribuind astfel la reducerea impactului negativ a acțiunilor noastre asupra mediului prin reciclare, reutilizare, reducere, recondiționare și protejarea mediului înconjurător. Astfel, vom construi o punte între tinerii din Mihai Viteazu și tinerii din celelalte țări partenere, pentru a promova circularitatea în zonele rurale, interculturalitatea, multilingvismul, echitatea și incluziunea.

 

Obiectivele proiectului ACT4SCP

• Promovarea educației și a acțiunilor antreprenoriale de economie circulară.
• Susținerea inițiativelor tinerilor care vor să aducă pe piață noi bunuri și servicii bazate pe principiile economiei circulare.
• Mobilizarea, într-o platformă de dialog comună, atât a mediului academic, cât și a reprezentanților autorităților administrației publice locale, a operatorilor economici, a cetățenilor și a studenților implicați în procesul de gestionare a ambalajelor și a reducerii deșeurilor.

 

Vă invităm să luaţi parte la acţiunile proiectului

Proiectul ACT4SCP în cadrul căruia, tinerii şi participanţii grupului ţintă (persoane care au vârsta între 18 – 30 de ani, fără discriminare rasială sau de sex) vor învăţa să reconstruiască obiecte folositoare în vederea protejării mediului înconjurător din diverse materiale care sunt considerate deşeuri conform sistemului de producţie.
Organizarea de 5 workshop-uri unde se vor folosi materiale plastice, lemn, textile, practici de Zero Waste Living privind reducerea risipei alimentare.
Organizarea unei expoziţii cu materialele realizate în cadrul proiectului.
Realizarea a 3 vizite de lucru pentru observarea de bune practici arătându-le tinerilor Salina Turda privind bună gestionare a zonelor rurale şi staţiile SIGUREC că bun model pe parte de colectare selectivă a deşeurilor şi model de rea gestionare a deșeurilor prin prezentarea groapei de gunoi de la Pata Rât.
Stilizarea locului de joacă din satul Cheia, Comuna Mihai Viteazu, judeţul Cluj prin reciclarea, reutilizarea, reducerea şi recondiționarea obiectelor.

 

Participanții
40 de tineri, cu vârste între 18 și 30 de ani, din România, Bulgaria, Germania, Franta, Italia, Turcia, Polonia și Grecia.

 

Despre programul Erasmus +

Programul Erasmus + este un program în domeniul educaţiei, formării, tineretului şi sportului în UE pentru perioada 2014-2020. Educaţia și formarea tineretului şi sportului pot avea o contribuţie majoră la abordarea schimbărilor socio-economice, principalele provocări cu care Europa se va confrunta până la sfârşitul deceniului.

Combaterea nivelului ridicat al şomajului – mai ales în rândul tinerilor – este una dintre cele mai urgente sarcini pentru guvernele europene. Prea mulţi tineri abandonează şcoala prematur, riscând astfel să devină şomeri şi marginalizaţi social.

Educaţia, formarea, activităţile de tineret şi sportul reprezintă elemente esenţiale pentru promovarea valorilor europene comune, a integrării sociale şi interculturale.

Programul Erasmus + este sprijinit cu scopul de a sprijini eforturile ţărilor participante la program de a utiliza în mod eficient talentul şi capitalul social al Europei prin corelarea sprijinului acordat învăţării formale, non-formale şi informale.

 

Despre economia circulară

Până în zilele noastre, economia a funcționat, în principal, pe modelul economiei liniare, de tipul „procurare – producție – eliminare”, model prin care fiecare produs are o durată de viaţă limitată. În contextul actual, al diminuării resurselor neregenerabile disponibile, economia liniară, bazată exclusiv pe utilizarea resurselor, nu mai reprezintă o opţiune viabilă pe termen lung şi nici măcar pe termen mediu şi, în cazul unora dintre resurse, nici pe termen scurt. Conform Comisiei Europene, acest fapt face necesară tranziţia către o economie circulară, bazată pe refolosirea, repararea, recondiționarea şi reciclarea materialelor şi a produselor existente. Ceea ce era considerat drept „deşeu” se poate transforma într-o resursă. În plus, economia circulară le poate oferi consumatorilor produse durabile și inovatoare și, în consecință, economii financiare și o calitate mai bună a vieții.

 

Responsabil proiect

Ligia Nan, Director al Departamentului de Antreprenoriat și Economie Circulară, e-mail: ligia.nan@ircem.ro

 

Parteneri internaționali

Perpetuum Mobility (Germany)

Kyttarro Enallaktikon Anazitiseon Neaon Kean (Greece) – www.kean.gr

Organisation Française de la Coopération Internationale (France)- www.ofci.fr

Mezitli Ilce Tarim Ve Orman Mudurlugu (Turkey) https://mersin.tarimorman.gov.tr/

Polska Academia Nauk Instytut Gospodarki Surowcami Mineralnymi i Energia (Poland) – www.min-pan.krakow.pl

Tia Formazione Internazionale Associazione (Italy) – tiaformazione.org

Institute Perspectives (Bularia)

 

Parteneri naționali

Primăria Comunei Mihai Viteazu

Asociaţia PRO MIHAI VITEAZU

Banca de alimente CLUJ

SIGUREC

 

Colaboratori

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Facultatea de Ingineria Materialelor şi a Mediului

Universitatea Babeş-Bolyai, Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului

 

Anunţ selecţie participanţi

Doriți să trăiți o experiență extraordinară în ceea ce privește economia circulară, dezvoltarea durabilă și antreprenoriatul ecoresponsabil?

Căutăm 4 tineri și 1 lider de grup pentru un schimb de tineri din Comuna Moldoveneşti, judeţul Cluj, România în perioada 16 octombrie – 25 octombrie 2019.

Cursul își propune să aducă la lumină importanța economiei circulare și a ecologiei în raport cu o planetă sănătoasă, în care programul Erasmus+ poate fi un sprijin în educația antreprenorială ecologică.

Pentru înscriere vă rugăm accesaţi linkul următor https://goo.gl/forms/oCzodXkK1XY08i1g2

 
 
close

Vrei să faci parte din comunitate?

Ne-ar plăcea să vă ținem la curent cu cele mai recente știri și oferte 😎