Back

Profesor: Simina Elena Lakatos

Categorie: Economie circulară

Descriere

Comentarii

DESCRIEREA CURSULUI

Din ce în ce mai multe guverne și întreprinderi sunt acum cu adevărat preocupate de presiunile tot mai mari asupra resurselor noastre globale din cauza activităților umane. Economiile și sistemele noastre de producție și consum pun presiune și afectează negativ sistemele naturale ale Pământului. Folosim cantități enorme de materie primă și energie pentru a crea miliardele de produse care ne susțin viața. În același timp, generăm cantități uriașe de deșeuri care ajung chiar și în atmosferă, ape, pământ și ecosisteme, elemente vitale pentru existența noastră. Cu cât suntem mai bogați, cu atât poluăm mai mult. O provocare generală este aceea că miliarde de oameni din țările mai puțin dezvoltate au același drept de a trăi o viață lungă și confortabilă ca și oamenii din țările dezvoltate. Acest lucru este direct legat de a deveni mai bogat. Dar dacă toată lumea consumă resurse și emite deșeuri la nivelul pe care îl fac țările dezvoltate în prezent, atunci planeta noastră va fi pur și simplu în imposibilitatea de a face față cerințelor impuse acesteia.

Problema de bază constă în modelul economiile noastre liniare – acestea au un consum de materiale și energie excesiv din care rezultă proporții mari de deșeuri. Trebuie să se schimbe ceva! Un lucru pe care îl putem face este să reproiectăm economiile sub o formă mai circulară – astfel încât să obținem mai mult folosind mai puțin. Imaginea a ceea ce este sau ar putea fi o economie circulară devine din ce în ce mai clară pe măsură ce apar exemple practice din viața reală. În general, strategiile pot fi văzute ca urmărind să mențină resursele și produsele la o valoare cât mai mare posibilă, cât mai mult timp posibil, și prelungind durata de viață a acestora astfel încât să fie în uz mai mult timp. Pentru a demonstra cum poate fi dezvoltată o economie circulară, acest curs prezintă exemple dintre modalitățile prin care societatea lucrează pentru „încetinirea”, „îngustarea” și, bineînțeles, „închiderea” fluxurilor de resurse. Important este că crearea unei economii circulare înseamnă mult mai mult decât fluxurile de resurse. Este, de asemenea, despre dezvoltarea și implementarea strategiilor pentru proiectarea circulară a produselor, modelele de afaceri și formularea politicilor. Mai mult, este interconectată cu evoluția normelor și comportamentului nostru pentru a construi o societate circulară. Avem nevoie de progrese în toate aceste domenii pentru a realiza o economie circulară aplicată.

Această schimbare de paradigmă de la liniar la circular ne poate ajuta să facem mult mai mult, cu mult mai puțin. Poate ajuta la reducerea stresului asupra Pământului cauzat de consumul nostru de materiale și energie. Poate ajuta la protejarea bunurilor și serviciilor ecologice de poluarea și deșeurile pe care le generăm. De asemenea, ne poate ajuta să limităm cererea globală de resurse pe cap de locuitor, astfel încât să fie suficiente pentru bunăstarea tuturor. Multe țări sunt încă în curs de dezvoltare și au nevoie de resurse pentru a face acest lucru. Economia circulară poate ajuta cu asigurarea de suficiente resurse pentru ca societățile noastre să funcționeze și să se dezvolte. Realizarea unei economii circulare necesită angajamentul societății și va avea nevoie de multă invenție și inovație. Va necesita, de asemenea, crearea de noi forme de afaceri, noi tehnologii și procese și noi forme de guvernare. Astfel de schimbări oferă potențialul de a genera valoare pentru societate. Această evoluție necesită, de asemenea, o nouă gândire, noi sisteme sociale, noi forme de implicare și noi instituții. Acest lucru implică o societate evoluată.

În acest curs ne propunem să discutăm despre această evoluție și vă invităm atât să aflați despre acțiunile economiei circulare, cât și să împărtășim și să discutăm idei noi care contribuie la transformarea economiei circulare din idee în practică.

Cursul este structurat după 8 modele, după cum urmează:

þ Modulul 1. Mai departe de țintele de reducere a emisiilor de carbon;

þ Modulul 2. Modele de afaceri circulare;

þ Modulul 3. Ghid de aplicare a designului circular;

þ Modulul 4. Indicatori pentru circularitate;

þ Modulul 5. Eficiență pentru resurse;

þ Modulul 6. Evaluarea ciclului de viață social (Social Life Cycle Asswssment_SLCA);

þ Modulul 7.  De la deșeuri la valorificare;

þ Modulul 8. Guvernanță: promovare,facilitare și dezvoltare;

Parcurgerea acestui curs presupune atât studiu teoretic și însușirea de concepte precum și o parte practică aplicativă. Durata cursului este de 80 ore, fiind împărțit după cum urmează: partea teoretică – 68 de ore, partea practică – 10 ore, respectiv evaluarea – 2 ore. Nivelul de înțelegere şi, implicit, utilitatea informațiilor pe care le regăsiți în fiecare modul pot fi sensibil optimizate dacă, în timpul parcurgerii suportului de curs, veți consulta sursele bibliografice recomandate.

Alte cursuri

Bazele economiei circulare


0

0

38h

400
close

Vrei să faci parte din comunitate?

Ne-ar plăcea să vă ținem la curent cu cele mai recente știri și oferte 😎